Welkom, Mobiele Reporters!

Hier vind je alle informatie die ik al verzameld heb over duurzame mobiliteit.
Neus rustig rond en verzamel alle informatie die je nodig hebt om een goed artikel te schrijven.

Veel plezier,
Sam, de journalist.

Verkeer en gezondheid

Een te hoge concentratie van fijn stof in de lucht kan astma veroorzaken. Uitlaatgassen van vervoermiddelen dragen bij tot fijn stof in de lucht.

Blootstelling aan harde geluiden kan het gehoor beschadigen. Ook het verkeer kan heel wat lawaai veroorzaken: draaiende motoren, toeteren, een landend vliegtuig, zware vrachtwagens, … Je ziet dat mensen die in een luidruchtige omgeving (luchthaven, wegenwerken, …) werken, oorbeschermers dragen.

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam (jeuk, loopneus, diarree, …) op een vreemde stof. De schadelijke stoffen die vrijkomen door het rijden met de auto, komen in de lucht samen met pollen of stuifmeel. Die stoffen werken in op die pollen en dat stuifmeel waardoor er bij sommige mensen een allergische reactie ontstaat wanneer ze hiermee in aanraking komen. De meeste allergieën zijn voornamelijk vervelend en zijn gemakkelijk te behandelen.

Een verkeersongeval is een ongeval waarbij een of meer verkeersdeelnemers betrokken zijn. Dat kunnen bestuurders van motorvoertuigen zijn, maar bijvoorbeeld ook fietsers of voetgangers.

Het wonen langs een autosnelweg of een spoorweg kan slaaptekort veroorzaken. De behoefte aan slaap is voor iedereen verschillend, maar ligt voor een volwassene gemiddeld tussen zeven en negen uur. Als je een lange periode minder uren slaap krijgt dan waaraan je behoefte hebt, treedt een slaaptekort op. Dat slaaptekort kan dan weer andere ernstige gevolgen hebben voor je lichaam:

  • De snelheid waarmee je beweegt, neemt af.
  • Je geheugencapaciteit neemt af en het gaat trager om iets op te roepen in je geheugen.
  • Je reactiesnelheid vertraagt waardoor je meer kans loopt op ongevallen.
  • Je wordt prikkelbaarder.
  • Je hebt minder sociale energie en isoleert je meer.
  • Je immuunsysteem neemt af waardoor je meer kans op ziekten hebt.
  • Je hormonen komen niet in de juiste mate vrij en dat vergroot de kans op groeiproblemen.
  • Je eetlust neemt toe en je krijgt geen signaal meer als je genoeg hebt.
  • Suikers worden minder opgenomen door je lichaam waardoor je meer kans hebt op diabetes.